Gönderiliyor...

KLASİK PROSTAT BİOPSİSİ NEDİR VE NASIL YAPILIR ?

Eğer PSA kan testi veya parmakla rektal muayene sonuçları prostat kanseri olabileceğinizi işaret ediyorsa, doktorunuz sizden prostat biyopsisi işlemini yaptırmanızı isteyecektir.

Bu işlem ultrason ve biyopsi konusunda eğitimli ve deneyimli radyoloji uzmanı veya üroloji uzmanı tarafından yapılır.

Prostat biyopsisi, ultrason eşliğinde prostattan küçük örnekler alınan ve daha sonra bu örneklerin bir mikroskop altında patoloji uzmanı tarafından incelendiği bir işlemdir.

Prostat biyopsisinde; doktor prostat bezi görmek için transrektal ultrason cihazını kullanır. Bu işlemde bir parmak eni genişliğinde küçük bir ultrason probu kullanılır. Ultrason probu rektum içine yerleştirilir. Ultrason radyasyon içermez ve vücuda herhangi bir zarar vermez. Ultrason ekranında prostat görüntülenir. Ultrason işlemi ağrılı değildir.

Daha sonra doktorunuz ultrason probundaki özel bir aralıktan hızlı bir şekilde, prostat içine doğru ince-içi boş iğne sokar. İğne dışarı çıkarıldığında prostat dokusundan küçük bir silindir çıkarır. Bu işlem genelde 12 defa tekrar edilir. 

Bu işlem her ne kadar ağrılı gibi görünse de, özel bir yaylı biyopsi aleti ile yapıldığından, her biyopsi genellikle sadece kısa bir rahatsızlık hissine neden olur. Prostat biyopsisinde ilk olarak lokal anestezik madde enjekte ederek, biyopsi bölgesini uyuşturur. Siz doktorunuza bunu planlayıp planlamadığını sorabilirsiniz.  Biyopsi işlemi yaklaşık 10 dakika sürer.

Enfeksiyon riskini azaltmak için, biyopsi öncesi ve sonrası birkaç gün size antibiyotik verilecektir. İşlemden sonra bir kaç gün biyopsi bölgesinde biraz ağrı hissedebilirsiniz ve muhtemelen idrarınızda kan göreceksiniz. Ayrıca hemoroidiniz varsa, makattan açık renkli hafif kanama olabilir. Birçok erkek kendi semeninde kan fark eder ya da biyopsiden sonra birkaç hafta sürebilen pas renkli meni olabilir.

Biyopsi işlemi bittikten sonra alınan örnekler patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada örnekler, kanser hücreleri içerip içermediğini görmek için mikroskop altında incelenir. Kanser görülürse, bir derecelendirme yapılacaktır. Sonuçları almak (bir patoloji raporunda şeklinde) genellikle 1 hafta sürer, ancak bazen daha uzun sürebilir.

Birçok örnek alındığında bile, biyopsi iğnelerinin hiçbiri kanserli alanın içinden geçmez ise, biyopsiler bazen kanseri atlayabilir. Bu durum yalancı negatif sonuç olarak da bilinir. Doktorunuz hala güçlü bir şeklide prostat kanseri olduğunuzdan şüpheleniyorsa (örneğin PSA düzeyiniz çok yüksek olduğundan), emin olmak için biyopsiyi tekrarlamak gerekebilir.